Златна България › Църква "Св.Св Кирил и Методий" - Созопол

Църква Църква
Църква Църква

Машината е разположена в кабинка на площада пред църквата, вляво до разкопките.

Оценка: 9.1


Преглеждания днес: 4 | Общо: 11456

Църквата „Св.Св. Кирил и Методий", наричана още „Бежанската черква”, е построена от майстор Уста Генчо от Трявна през 1889 г. за нуждите на заселилите се в Созопол българи-бежанци от Одринска и Беломорска Тракия, тъй като по това време и трите градски църкви били на подчинение на Цариградската патриаршия. По времето на построяването и църквата се намира извън очертанията на града и богослужения се извършват само на големи празници.

След 1944 г. църквата е превърната първоначално в градски музей, после в склад и накрая в "музеен кът на подводната археология". След 1989 г. държавата връща храма на Светия Синод на българската православна църква.

Църквата е еднокорабна базилика с дължина 25 м., ширина 12,7 м. и височина 12 м. В близост до нея се издига и нова камбанария с височина 22,8 м. В църквата се съхранява ценен резбован иконостас от дъбово и чимширово дърво, работа на дебърски майстори от ХVII-ХVIII век, който е пренесен от разрушената през ХІХ век созополска църква "Свети Йоан Богослов".

След продължителна реконструкция, през 2011 година църквата отново отваря врати за църковни богослужения.

Църквата носи името на братята Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя - Методий и Константин Философ, създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата, въз основа на която с изменение на сложната графика се е развила кирилицата.Православна църква - Сливенска епархия

Време на изграждане - 1889г.

Тип - Еднокорабна базилика


www.sozopol.bg


Вижте Golden Bulgaria / Златна България на по-голяма карта

‹ Върнете се на маршрута